Site Overlay

KECERGASAN KARDIOVASKULAR PDF

aktiviti fizikal yang direka khas meningkatkan tahap kecergasan kardiovaskular pesakit PPK. Kata kunci: penyakit penghalang pulmonary kronik, bersenam. KEUPAYAAN JANTUNG, SALUR DARAH DAN SISTEM RESPITORI UNTUK MEMBEKALKAN OKSIGEN SECARA BERTERUSAN PADA. DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR. PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TINGKATAN 3 MAKTAB RENDAH SAINS MARA.

Author: Zolosar Akicage
Country: Cambodia
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 26 February 2016
Pages: 381
PDF File Size: 17.96 Mb
ePub File Size: 18.70 Mb
ISBN: 652-8-60131-437-2
Downloads: 20905
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mikale

Definisi Kecergasan Fizikal a. Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan dari ancaman penyakit hipokinetik kekurangan pergerakan seperti penyakit jantung, kegemukan, dan pelbagai penyakit otot dan tulang.

Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, berkemahiran dan sebagainya.

Komponen Kecergasan Fizikal a. Kecergasan fizikal dibahagikan kepada dua bahagian iaitu: Kecergasan fizikal yang berasaskan kesihatan; dan Kecergasan fizikal yang berasaskan perlakuan motor. Terdapat 11 komponen ujian yang boleh dilaksanakan di dalam ujian kecergasan fizikal iaitu: Komponen Kecergasan Penerangan a.

Kekuatan otot Keupayaan otot menghasilkan tenaga luaran. Pada amnya jumlah berat diangkat sebagai ukuran tenaga tersebut. Kelembutan Keupayaan untuk menggunakan sendi dan melakukan pergerakan sepenuhnya. Koordinasi Keupayaan untuk menggunakan deria penglihatan atau kardiofaskular bersama deria kinestatik atau otot untuk menghasilkan pergerakan badan pada masa yang sesuai dan tepat.

Imbangan Keupayaan untuk mengawal postur secara tegak sama ada bergerak atau statik. Ketangkasan Keupayaan mengubah kedudukan badan dengan pantas disamping mengawal pergerakan. Kuasa Keupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat.

Norma Daya Tahan Kardiovaskular Pelajar-pelajar Mrsm Tun Abdul Razak Pekan Pahang

Ia merupakan gabungan kekuatan dan kardiovakular. Masa Tindakbalas Masa untuk seseorang bertindak selepas membuat keputusan untuk melakukan sesuatu. Kelajuan Keupayaan untuk bergerak pantas. Daya tahan otot Keupayaan menggunakan otot tulang rangka secara berterusan tanpa merasa penat. Daya tahan kardiovaskular Keupayaan untuk melakukan aktiviti fizikal secara berterusan k.

Komposisi badan Peratusan lemak tubuh badan berbanding dengan tisu-tisu lain 3. Penilaian Ujian Kecergasan Fizikal di Sekolah a. Konsep Penilaian kecergasan fizikal ialah satu prosedur atau teknik kardikvaskular digunakan untuk menguji tahap kecergasan fizikal murid. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur, kebolehan murid, serta mengambil kira peralatan dan tempat ujian dijalankan. Matlamat Murid sentiasa peka, berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkatkan dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal yang optimum.

Mengetahui kepentingan kecergasan fizikal. Murid telah berlatih secukupnya sebelum menjalani ujian, khasnya dalam latihan aerobik. Mesti memanaskan badan sebelum ujian. Lompat Jauh Berdiri Komponen: Kuasa Perlakuan Motor Objektif: Mengukur kuasa kaki Prosedur: Murid mesti berdiri di belakang garisan mula 2.

Murid mesti bengkokkan kaki dan ayun tangan ke belakang. Lompat ke hadapan menggunakan kedua belah kaki serentak sejauh yang boleh. Tiga percubaan diberi dan jarak terbaik dicatatkan sebagai skor 5. Ukuran diambil dibahagian tumit kscergasan garisan mula. Skor mentah dalam kiraan sentimeter.

Pengiraan markah secara persentil Peralatan: Ujian ini hanya dijalankan kepada 12 orang atlet lelaki Sekolah Kebangsaan Felda Cerul yang terpilih sahaja. Pentadbiran dan Pengelolaan Pentadbiran dan Pengelolaan Ujian a. Secara kecsrgasan, pencapaian atlet sekolah ini bolehlah dibanggakan. Pada tahunkontinjen ini telah menduduki tempat ketiga secara keseluruhan diperingkat daerah Kemaman. Manakala tahun inikontinjen sekolah ini telah berjaya berada ditempat kelima.

  ANSYS TURBOGRID PDF

Sepanjang latihan olahraga keceggasan tahun kecergasann, penulis juga terlibat secara langsung terhadap latihan yang telah dijalankan. Memang tidak dinafikan bahawa terdapat kelemahan yang ketara dalam aspek kecergasan atlet kami. Pada pemerhatian penulis, atlet ini dilihat kekurangan dari segi aspek daya tahan kardiovaskular, daya tahan otot dan kuasa. Keadaan ini dapat dikesan apabila mereka kelihatan cepat penat dan kurang berkeupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat.

Komponen kecergasah yang dipilih kuasa Seperti dimaklumi kecergasan fizikal terbahagi kepada dua bahagian iaitu kecergasan berasaskan kesihatan dan kecergasan berasaskan kemahiran.

Daripada dua bahagian ini terdapat 11 komponen iaitu daya tahan kardiovaskular, kekuatan, daya tahan otot, kelembutan, komposisi badan, ketangkasan, imbangan, koordinasi, kuasa, kelajuan dan masa tindakbalas. Berdasarkan 11 komponen, penulis telah mengambil keputusan kardiogaskular memilih komponen kuasa sebagai komponen ujian yang akan dijalankan kepada atlet terpilih.

Komponen ini dipilih apabila didapati atlet kurang berkeupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat. Kuasa merupakan keupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan cepat. Kuasa otot adalah aplikasi kuasa dalam satu lingkungan masa yang singkat. Didapati bahawa penilaian yang khusus dan tepat kecergassn kekuatan otot, daya tahan otot dan kuasa otot amat sukar diperolehi.

Ini kerana garisan pemisah diantara ketiga-tiga ini amat nipis sekali. Misalnya, bangkit kardipvaskular kerap kali dikaitkan dengan mengukur daya tahan otot tetapi sekiranya hanya sedikit sahaja ulangan yang dapat dilakukan maka ianya mengukur mengukur kekuatan.

Items where Author is “Khalil, Fakhrul Anwar” – Malaysian Education Research Repository

Sekiranya bangkit tubi dilakukan dengan pantas, maka ianya bolehlah digunakan untuk mengukur kuasa. Namun kexergasan pembacaan, penulis merumuskan bahawa ujian yang akan dijalankan inil iaitu lompat jauh berdiri lebih mengukur kuasa. Berdasarkan maklumat daripada En Syahrine, beliau mengatakan bahawa beliau pernah mengadakan ujian ini kepada atlet beliau. Keadaan ini membolehkan saya untuk membanding keputusan ujian ini dengan keputusan yang telah dibuat dulu.

Terlebih dahulu atlet-atlet dipanggil dan diberi penerangan mengenai ujian yang akan dijalankan. Selepas taklimat dan tunjuk cara, atlet memanaskan badan dan berlatih secara bersendirian dengan bimbingan guru. Sebelum itu, semua atlet yang terpilih untuk ujian ini telah disahkan oleh Ketua Jurulatih tidak mengidapkan penyakit kronik dan didapati sihat pada waktu ujian.

Selepas diperhatikan keadaan murid bersedia, saya menjalankan ujian tersebut dan hasilnya dilaporkan seperti berikut: Ujian Lompat Jauh Berdiri Tarikh: Mereka juga diberitahu bahawa ujian ini hanya merupakan salah satu ujian kecergasan. Murid digalakkan untuk berlatih dengan guru mengenai ujian-ujian kecergasan lain dan seterusnya membuatnya secara sendirian, bersama rakan atau keluarga mereka.

Guru akhirnya menerapkan unsur kepekaan mengenai kecergasan boleh membantu mereka dalam melaksanakan aktiviti harian tanpa rasa letih dan lesu. Hasil daripada ujian didapati kardiovaskulaar yang kecergasaj mencatatkan skor tertinggi ialah cm iaitu Mohd Faezuan b. Manakala atlet yang telah mencatatkan skor terendah ialah cm iaitu Mohd Asrull b. Purata catatan skor 12 orang atlet ini ialah Berdasarkan maklumat lisan ketua jurulatih, skor mereka pada kali ini telah meningkat sedikit berbanding ujian yang dijalankan pada kali pertama.

Pada pendapat penulis, perubahan ini merupakan hasil daripada latihan yang berfasa yang diadakan pada setiap hari semenjak 3 bulan sebelum ini. Namun pada pemerhatian penulis, skor mereka ini masih boleh ditingkatkan jika latihan mengenai kuasa otot dapat dijalankan dan kardioaskular dititikberatkan sepanjang latihan selepas ini.

  EDEBIYATTAKI ILKLER PDF

Latihan olahraga ini akan berterusan dan Pos Ujian untuk ujian kecergasan ini akan diadakan menjelang sebulan selepas ujian ini diadakan.

Oleh demikian atlet ini telah diingatkan supaya mengekalkan tahap kecergasan bagi mencatatkan skor yang meningkat secara signifikan pada Pos Ujian nanti.

Hasil daripada ujian ini dapatlah disimpulkan bahawa atlet ini masih berada pada tahap yang boleh ditingkatkan kecergasan fizikal mereka. Kuasa kaki yang ada pada mereka adalah antara aset penting untuk berjaya dalam bidang olahraga. Oleh yang demikian, peningkatan kuasa kaki akan menjadi tumpuan saya dan jurulatih olahraga lain bagi memastikan mereka ini mencapai tahap kecergasan fizikal optimum pada setiap masa terutamanya menjelang kejohanan.

Kuala Lumpur, Pusat Perkembangan Kurikulum. I really enjoyed your blog. This is a cool Website Check it out now by Clicking Here. Our mission at Tip Top Equities is to sift through the thousands of underperforming companies out there to find the golden needle in the haystack.

A stock worthy of your investment. A stock with the potential for big returns. More often than not, the stocks we profile show a significant increase in stock price, sometimes in days, not months or years. We have come across what we feel is one of those rare deals that the public has not heard about yet.

Content about kecergasan kardiovaskular

Read on to find out more. Nano Superlattice Technology Inc. NSLT is a nanotechnology company engaged in the coating of tools and components with nano structured PVD coatings for high-tech industries. Nano utilizes Arc Bond Sputtering and Superlattice technology to apply multi-layers of super-hard elemental coatings on an array of precision products to achieve a variety of physical properties.

The application of the coating on industrial products is designed to change their physical properties, improving a product’s durability, resistance, chemical and physical characteristics as well as performance. Nano’s super-hard alloy coating materials were especially developed for printed circuit board drills in response to special market requirements The cutting of circuit boards causes severe wear on the cutting edge of drills and routers. With the increased miniaturization of personal electronics devices the dimensions of holes and cut aways are currently less than 0.

Nano coats tools with an ultra thin coating only a few nanometers in thickness of nitrides which can have a hardness of up to half that of diamond. This has proven to increase tool life by almost ten times.

Content about kecergasan kardiovaskular | Medicine & Health

Nano plans to continue research and development into these techniques due to the vast application range for this type of nanotechnology We believe that Nano is a company on the move. It is our opinion that an investment in Nano will produce great returns keceragsan our readers. Always consult a stock broker for stock prices of penny stocks, and always seek proper free stock advice, as well as read a stock chart.