Site Overlay

LEPTOSPIROSIS PADA ANJING PDF

Download Citation on ResearchGate | Canine leptospirosis: Treatment, Kejadian Leptospirosis pada Anjing di Daerah Istimewa Yogyakarta (CASE OF. GEJALA LEPTOSPIROSIS PADA ANJING. Penyakit Leptospirosis ditularkan oleh tikus. Jadi semua anjing yang tertular penyakit ini karena. Penyakit virus pada anjing boleh menjadi parah, terutamanya di dalam kenel. Leptospirosis ialah penyakit zoonosis disebabkan oleh bakteria daripada.

Author: Nikozil Tunris
Country: Bolivia
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 17 February 2014
Pages: 51
PDF File Size: 4.26 Mb
ePub File Size: 4.53 Mb
ISBN: 943-1-65761-465-3
Downloads: 24597
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akirn

Kesihatan anjing ialah bidang yang dikaji dengan mendalam dalam perubatan veterinar. Penyakit berjangkit yang menjejaskan anjing adalah penting bukan hanya daripada sudut pandangan veterinar, tetapi juga kerana risiko terhadap kesihatan awam ; contohnya ialah penyakit anjing gila. Gangguan genetik juga menjejaskan anjing, kerap kerana pembiakbakaan terpilih. Kerana populariti kedua-dua makanan anjing komersial dan buatan sendiri, pemakanan juga merupakan subjek yang dikaji dengan mendalam. Sesetengah penyakit dan masalah kesihatan lain adalah biasa terhadap kedua-dua manusia dan anjing; lain-lain adalah unik terhadap anjing dan haiwan lain.

Anjing mudah menghidap pelbagai penyakit; sama seperti manusia, ia boleh menghidap kencing manisgila babibarahatau radang sendi. Penyakit berjangkit disebabkan oleh kehadiran organisma seperti virus, bakteria, kulat, atau parasit sama ada haiwan atau protozoon.

Kebanyakan penyakit ini berjangkit secara terus dari anjing ke anjing, sementara yang lain memerlukan vektor seperti sengkenit atau nyamuk. Penyakit berjangkit tertentu ialah kebimbangan daripada pandangan kesihatan awam kerana merupakan zoonosis boleh merebak kepada manusia.

Penyakit virus pada anjing boleh menjadi parah, terutamanya di dalam kenel. Pemvaksinan pada masa yang betul boleh mengurangkan risiko dan keterukan jangkitan.

Senarai penyakit anjing

Virus yang disyorkan yang paling biasa merupakan sebab anjing divaksin ialah:. Penyakit bakteria pada anjing biasanya tidak berjangkit daripada anjing kepada anjing; sebaliknya biasanya kesan daripada kolonisasi luka, jangkitan oportunis yang sekunder kepada ketahanan mengurang kerap menyebabkan jangkitan virusatau sekunder kepada keadaan lain pioderma yang sekunder kepada alahan kulit atau piometra yang sekunder kepada hiperplasia endometrium sista.

Contoh ini tidak dianggap penyakit berjangkit kerana tidak memenuhi postulat Koch — contohnya Staphylococcus intermediusbakteria yang biasanya terasing daripada jangkitan kulit pada anjing, tidak akan menyebabkan pioderma apabila diperkenalkan kepada anjing sihat.

Kemungkinan besar bahawa jenis bakteria sudah wujud di kulit anjing sihat. Ada sesetengah bakteria yang berjangkit daripada anjing kepada anjing.

Yang paling ketara daripada ini ialah Bordetella bronchisepticasalah satu sebab batuk kenelLeptospira sp, yang menyebabkan leptospirosis[1] [2] dan Brucella canissebab bruselosis pada anjing. Ada juga penyakit bakteria bawaan sengkenit biasa, termasuk penyakit Lymeerlikiosisdan demam bintik Pergunungan Rocky. Leptospirosis ialah penyakit zoonosis disebabkan oleh bakteria daripada genus Leptospira. Manusian dan anjing terjangkit melalui sentuhan dengan air, makanan, atau tanah mengandungi air kencing daripada haiwan terjangkit.

Ini mungkin berlaku dengan penelanan makanan atau minuman tercemar atau melalui sentuhan kulit, terutamanya dengan permukaan mukosa, seperti mata atau hidung, atau dengan kulit rosak. Pada anjing, rebakan penyakit paling biasa berlaku dengan peminuman lopak, kolam, atau air longkang tercemar oleh hidupan liar terjangkit seperti tupai atau rakun.

Hati dan ginjal paling biasa dirosakkan oleh leptospirosis. Radang pembuluh darah boleh berlaku, menyebabkan sembap dan penggumpalan dalam pembuluh darah terselerak DIC berpotensi. Radang otot jantungradang perikardiumradang meningesdan radang uvea juga merupakan sekuela yang berkemungkinan.

Bruselosis pada anjing disebabkan oleh Brucella canis. Penyakit ini ialah penyakit jangkitan seks, tetapi juga boleh merebak melalui sentuhan dengan fetus gugur. Tanda paling biasa ialah pengguguran semasa trimester terakhir atau kematian kelahiran.

  KARAMAT E AHLE HADITH PDF

Gejala lain termasuk keradangan ceper intervertebra dan mata radang uveadan keradangan buah zakar radang buah zakar dan prostat radang prostat pada anjing jantan. Penyakit bawaan sengkenit adalah biasa pada anjing. Penyakit Lyme, atau boreliosis, disebabkan oleh Borrelia burgdorferi dan merebak dengan Ixodes pacificus di pantai barat Amerika Syarikat dan dengan I.

Tanda dan gejala termasuk demam, bengkak sendi dan kesakitan, ketempangan, dan bengkak nodus limfa. Penyakit telah didiagnosiskan pada anjing di kesemua 48 buah negeri Amerika Syarikat benua. Salah satu penyakit kulat biasa pada anjing ialah kurapatau dermatofitosis, satu jangkitan kulit, bulu, atau kuku. Ada tiga spesies kulat yang menyebabkan kurap pada anjing. Lebih kurang 70 peratus jangkitan disebabkan oleh Microsporum canis20 peratus oleh M.

Tanda termasuk keguguran bulu dan penskalaan kulit. Rawatan untuk kurap setempat tidak selalunya diperlukan kerana penyakit ini terhad, tetapi kursus klinikal boleh dipendekkan dengan menggunakan mikonazol atau klotrimazol topikal. Jangkitan umum, paling biasa dilihat pada anjing terimunokompromiboleh dirawat dengan ubat antikulat seperti griseofulvin atau itrakonazol.

Jangkitan boleh merebak kepada manusia. Ada beberapa penyakit kulat yang bersifat sistemik, bermakna menjejaskan berbilang sistem badan. Blastomikosisdisebabkan oleh Blastomyces dermatitidisialah penyakit kulat yang menjejaskan kedua-dua anjing dan manusia, tetapi hanya merupakan zoonosis jarang. Tanda termasuk penurunan berat, batuk, demam, nodus limfa besar, pembuangan lesi kulit, kebutaan, dan ketempangan. Oleh sebab anjing berkemungkinan terjangkit daripada persekitaran sepuluh kali lebih daripada manusia, anjing dianggap sebagai pengawal untuk penyakit.

Histoplasmosisdisebabkan oleh Histoplasma capsulatumialah penyakit dengan taburan sedunia. Di Amerika Syarikat penyakit ini biasanya dijumpai di kawasan-kawasan Sungai Mississipi dan Sungai Ohiopaling biasa di dalam najis burung dan kelawar. Tanda termasuk penurunan berat, batuk, demam, nodus limfa besar, dan gejala perut usus. Tanda termasuk penurunan berat, demam, batuk, nodus limfa besar, dan ketempangan.

Berbagi Informasi Mengenai Ilmu Veteriner – Berbagi ilmu Kedokteran Hewan

Parasitologi veterinar mengkaji kedua-dua parasit luar dan dalam pada haiwan. Parasit luar, seperti pinjal, tungau, sengkenit dan nyamuk boleh menyebabkan perengsaan kulit dan merupakan pembawa kerap penyakit lain atau parasit dalam. Keadaan genetik ialah masalah pada sesetengah anjing, terutamanya baka tulen.

Untuk sebab ini banyak kelab leptospirosi kebangsaan memerlukan bagawa anjing dengan penyakit genetik tertentu atau dianggap sebagai pembawa tidak boleh didaftarkan. Sesetengah daripada keadaan paling biasa termasuk displasia pinggulterlihat pada anjing baka besar, penyakit von Willebrandsatu penyakit yang menjejaskan platelet yang diwarisi pada pincer Dobermanentropionpelengkungan dalam kelopak mata terlihat pada shar pei letospirosis banyak baka lain, atrofi wnjing progresifdiwarisi pada banyak baka, kepekakan, dan gila babidiketahui diwarisi leptospirosia anjing gembala Belgiumanjing gembala Jermancocker spanieldan anjing Santo Bernard.

Stenosis subaortaatau SAS, ialah satu penyakit genetik yang menyebabkan penyempitan saluran darah di antara jantung dengan aorta. Ini membawa kepada masalah jantung dan kadang-kadang kematian tiba-tiba. Ini menjejaskan baka lebih besar seperti anjing Newfoundland dan anjing pengutip keemasan.

Penyakit kulit adalah sangat biasa pada anjing. Atopisatu keadaan alahan kronik, lfptospirosis menjejaskan sehingga 10 peratus anjing. Displasia folikel anjing ialah gangguan keturunan bagi folikel bulu menyebabkan kebotakan.

Kurap ialah penyakit kulit berjangkit disebabkan oleh tungau. Penyakit endokrin seperti hipotiroidisme dan sindrom Cushing boleh juga menjadi nyata sebagai masalah kulit seperti kebotakan atau jangkitan bakteria berulang-ulang. Satu lagi kelas penyakit kulit ialah higromasatu pembengkakan biasanya di sendi siku atau dekat dengan sendi siku. Penyakit ortopedik pada anjing boleh bersifat perkembangan, keturunan, trauma, atau merosot.

  FR9024N DATASHEET PDF

Oleh sebab sifat anjing giat, kecederaan kerap berlaku. Salah lwptospirosis kecederaan paling biasa ialah kecederaan ligamen krusiat hadapansatu keadaan yang kerap memerlukan pembedahan.

Patah tulang ialah kejadian kerap pada anjing luar rumah anijng trauma daripada dilanggar oleh kereta. Penyakit sendi merosot adalah biasa pada anjing lebih tua dan merupakan salah satu sebab paling sekali untuk preskripsi ubat antiradang bukan steroid. Penyakit ortopedik keturunan terutamanya dijumpai pada anjing baka tulen. Displasia pinggul ialah masalah biasa yang terutamanya menjejaskan baka lebih besar. Displasia pinggul ialah anjint bentuk sendi pinggul yang mungkin, bergantung pada darjah kehelan pinggul, membawa kesakitan kepada anjing sebaik ia menua.

Masa berlalu ini kerap menyebabkan radang sendi pada pinggul. Displasia juga boleh berlaku pada sendi siku. Tempurung lutut terkehel boleh menjadi masalah untuk baka lebih kecil. Ini boleh menyebabkan ketempangan dan kesakitan pada kaki belakang.

Penyakit ortopedik perkembangan termasuk panosteitis dan osteodistrofi hipertrofi. Panosteitis berlaku pada anjing baka besar biasanya pada umur antara lima dengan empat lleptospirosis bulan dan menjadi nyata sebagai demam, kesakitan, anjinh ketempangan kaki berubah-ubah. Osteodistrofi hipertrofi juga boleh dilihat pada anjing baka besar muda dan bercirikan kesakitan, ketempangan, demam, dan pembengkakan metafisis tulang panjang.

Kedua-dua tumor benigna dan malignan dilihat pada anjing. Tumor benigna biasa termasuk lipomapapiloma bukan virus, adenoma kelenjar minyakdan adenoma kelenjar perianal. Barah kerap terlihat termasuk limfomamelanomatumor sel masta yang dianggap berpotensi malignan, sungguhpun mungkin mempunyai tingkah laku benigna[14] dan osteosarkoma barah tulang.

Baka tertentu lebih mungkin menghidap tumor tertentu, terutamanya yang leptozpirosis besar. Anjing pengutip keemasan terutamanya mudah menghidap limfoma, dengan risiko sepanjang hayat 1 dalam 8.

Oleh sebab sifat sembarangan selera anjing, sakit perut usus lepptospirosis kejadian kerap pada anjing. Gejala paling biasa ialah anoreksia, pemuntahan, dan cirit-birit. Pengingesan jasad asing boleh membawa kepada sumbatan salur perut usus, satu keadaan sangat berbahaya. Radang pankreas akut boleh juga disebabkan oleh ketidakbijaksanaan pemakanan.

Kilasan perut dan kembung juga dikenali sebagai volvulus pendilatan gaster terutamanya menjejaskan baka dengan leptospirosia dalam dan sempit, seperti anjing Denmark besaranjing Santo Bernardanjing gembala Jermanpudel piawai dan seter Ireland. Pintalan perut pada ligamen sokongannya, menutup jalan keluar, dan kandungan mula menjana tekanan gas yang sangat menyakitkan dan cepat menyebabkan renjatan dan nekrosis kawasan besar tisu perut.

Anjing Leptospirosis – Rio Farm

Ini boleh membawa kematian dalam beberapa jam. Anjing yang mengalami kembung sangat mudah menghidap perulangan. Perawatan melibatkan penstabilan dan pembedahan abdomen untuk anjijg perut anjing ke bawah untuk mencegah perulangan gastropeksi. Penyakit mata adalah biasa pada anjing. Katarakglaukoma anjingdan entropion terlihat pada anjing.

Penyakit mata spesifik anjing termasuk atrofi retina progresifanomali mata colliekemerosotan retina perolehan tiba-tibadan mata ceri. Kecederaan kepada mata boleh menyebabkan ulser kornea.

Kekerapan glaukoma dwisisi dengan dasar genetik pada anjing baka tulen adalah lebih tinggi daripada pada mana-mana spesies kecuali manusia. Sklerosis nuklear menyerupai katarak tetapi sebenarnya merupakan perubahan normal berkaitan dengan umur. Tanda penyakit vestibul termasuk penyengetan kepala, pemusingan, nistagmus satu pergerakan mata tidak normaldan kesukaran atau ketidakbolehan untuk berdiri.

Tanda klinikal menyerupai yang terlihat pada manusia mengalami vertigo.